gevel binnenplein vluchttrap gangruimte  staf zuidgevel zicht op hal gevel binnenplein doorgang

Mendelcollege Haarlem

In het gebied waar ooit een kleine kloosterkerk was gepland, is door Voets Architecten uit Delft een uitbreiding gerealiseerd voor een open leercentrum met bibliotheek en een zelfstudieruimte. Tevens zijn alle stafruimten verplaatst van de bestaande bouw  naar dit nieuwe deel. Wat meteen opvalt is het transparante uiterlijk van de uitbreiding met een overweldigende waterval aan daglicht. De autonoom vormgegeven haakvorm en haar overstek ter hoogte van de glaspui worden ondersteund door een aantal slanke kolommen. Deze oplossing geeft zowel beschutting als een overgangsgebied tussen binnen en buiten. Vanuit de fietsenstalling begeleidt dit overstek de leerlingen op een monumentale, maar ook natuurlijke manier naar de school. De nieuwe uitbreiding met de bestaande bouw uit 1973 vormen een nieuwe omsloten  ‘cour’ waarbij de watergang met knotwilgen het natuurlijke element vormen, refererend aan de bekende ‘Mendel’ tuin.

 

programma: 1600 m2 nieuwbouw BVO

adres: Pim Mulierlaan 4

ontwerp: Voets Architectuur en Stedenbouw Delft

opdrachtgever: Mendelcollege Haarlem

constructeur: Pieters Bouwtechniek Haarlem

aannemer: SBB Beverwijk




terug naar het projectenoverzicht